VOOR 11:00 BESTELD, VANAVOND BEZORGD!

ALTIJD EEN GRATIS KAARTJE BIJ HET BOEKET

Gratis bezorging,
vanaf €50,-

Vóór 11:00 uur besteld,
vanavond bezorgd!

Gratis kaartje
meesturen

GRATIS KAARTJE MEESTUREN

VOOR 11:00 BESTELD, VANAVOND BEZORGD!

GRATIS BEZORGING, VANAF 50 EURO

In deze blog bespreken we twee dieren die uw tuin flink kunnen beschadigen. Bloemen en planten kunnen last hebben van ongedierte. Niet alleen insecten, maar ook grotere dieren kunnen voor problemen zorgen bij wortels van bomen en planten. Denk bijvoorbeeld aan de mollen en konijnen. Maar wat kun je er tegen doen? Voordat je kiest voor nieuwe planten bestellen is het raadzaam het probleem eerst op te lossen. Heb je na het lezen nog vragen? Naam dan contact op met een hovenier of plantenexpert voor aanvullende adviezen.

Help, een mol in mijn tuin
Niemand is blij als zijn mooie gazon wordt omgespit door een mol. Of de beplanting omhoog is geduwd door een molshoop. Er zijn mollenklemmen te koop om de mol te doden. Een mol verjagen kan ook op een natuurlijke en diervriendelijke wijze waarbij de mol blijft leven. Een mol is een solitair levend dier die alleen tijdens de paring op zoek gaat naar een maatje. Een mol graaft gangen die tot 200 meter lang kunnen zijn. Mollen hebben oppervlakkig gelegen gangen waarin zij jagen. Als de mol zijn gangen versterkt, duwt hij met zijn achterpoten de aarde omhoog, waardoor er een molshoop ontstaat. In dieper gelegen gangen (tot wel 1,50 onder de grond) maakt hij zijn holen om te nestelen en zijn voedsel op te slaan. Een mol gaat gedurende de dag zijn hele gang door. Hij kan door zijn vacht zowel voorwaarts als achterwaarts bewegen. Als u vele molshopen in uw tuin heeft, kunnen deze dus van slechts één mol afkomstig zijn. Deze dieren brengen veel schade aan beplanting.

Het bestrijden van de mol op vriendelijke wijze
De plant de Keizerskroon kan op een natuurlijke wijze de mol uit uw tuin verdrijven. De plant ruikt naar een Vos, de natuurlijke vijand van de mol. Een geur dus waar de mol een hekel aan heeft. Een andere mogelijkheid is om een fles zonder bodem in de grond te plaatsen (met de hals van de fles naar beneden). Mollen houden niet van het geluid wat de wind in de fles veroorzaakt. Ook kan er “in etherische olie gedrenkte steentjes” in de gangen worden geplaatst. Een mol houdt niet van de geur van Tijm. Tot slot zijn er apparaatjes te koop die een ultrasoon geluid maken. Dit geluid is onhoorbaar voor mensen, maar de mol kan zijn territorium verplaatsen doordat hij een hekel aan het geluid heeft. Zo kunt u de mol bestrijden zonder hem te doden. Een voordeel is, dat de mol vanzelf geen molshopen meer maakt in uw tuin. Het molshopen probleem is een probleem wat vooral voorkomt in de lente en winter. Mollen houden namelijk niet van kou en van warmte, zij gaan tijdens kou en warmte een verdieping lager in de bodem zitten en maken dan geen molshopen.

Konijnen in de tuin
Een konijn is in de tuin goed te houden als huisdier. Daarbij is het wel belangrijk dat een konijn genoeg ruimte om zich heen heeft. Het hok moet uit een nachtverblijf bestaan waarin een konijn zich kan terugtrekken en uit een ren waarin hij kan rondlopen. Voor een konijn is het het fijnste om een maatje te hebben, daar een konijn een groepsdier is en al snel vereenzaamd in zijn eentje. Voor een konijn is er niets fijner dan los te lopen in de tuin. Het nadeel van vrijlopende dieren is dat ze eten van bloemen planten in de tuin. Dit zorgt voor slechte groei en de planten zien er minder mooi uit.

Een konijn en de seizoenen van het jaar
Konijnen kunnen het hele jaar door in de tuin verblijven. Zij kunnen echter niet tegen hitte. Vanaf zo’n 30 graden Celsius raakt het konijn oververhit. Dit is te zien aan een snelle ademhaling. Om dit te voorkomen kunt u het konijnenhok in de schaduw plaatsen. Ook kunnen konijnen niet tegen een vochtige omgeving. Het nachthok moet daarom goed afgesloten zijn, het stro droog en niet vochtig. Niet alle konijnen kunnen tegen kou, dat wisselt per konijnensoort. Een aantal dekens over het hok kan helpen of eventueel een plastic zeil over het hok. Bij extreme kou, kunt u de konijnen naar binnen halen maar doe dat nooit van extreme kou naar een verwarmde kamer van twintig graden; de overgang is dan te groot. Twee vrouwtjeskonijnen kunnen prima bij elkaar in een hok leven. Een ongecastreerd mannetje en een vrouwtje levert binnen 6 weken jonge konijnen op. Een vrouwtjeskonijn is namelijk maar een dag in de maand niet vruchtbaar. Twee mannetjes bij elkaar is niet aan te raden. Mannetjes beschouwen hun hok als territorium en dat kan tot gevechten leiden. Twee hokken aan elkaar waarbij de mannetjes wel contact kunnen maken door het gaas is wel een oplossing tegen eenzaamheid. Door goed op te letten voorkom je schade aan de tuin. Zo blijft de beplanting (bloemen en bomen) in optimale conditie. Wil je nieuwe planten kopen? Breng dan eens een bezoek aan een tuincentrum of hovenier.